Στις 23/4/2015 ήρθε στο σχολείο μας η ψυχολόγος, κυρία Σεβαστή Καψή και μίλησε στα παιδιά του Ε2 για το ρατσισμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε συμπληρωματικά, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Ένα παιχνίδι για όλους» που είχαν εκπονήσει οι εκπαιδευτικοί της τάξης, με θέμα τη διαφορετικότητα.
Η παρέμβαση είχε βιωματικό χαρακτήρα και σκοπός ήταν η διερεύνηση των στάσεων των μαθητών ως προς τη διαφορετικότητα, καθώς και η ενίσχυση της θετικής στάσης. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα σενάρια, η συζήτηση, η αφήγηση, το παίξιμο ρόλων και η δραματοποίηση.
Ειδικότερα, μετά την εξοικείωση και το ζέσταμα των μαθητών, ακολούθησε συζήτηση με αφετηρία τον προβληματισμό για την ιστορία των μανταρινιών και του μήλου (που είχε προηγηθεί στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών). Χρησιμοποιήθηκαν επίσης σενάρια φυλετικών διαφόρων (λευκή, κίτρινη, μαύρη φυλή), ο ρόλος των στερεοτύπων και σενάρια με αναπηρίες.
Ακολούθησε το παίξιμο ρόλων «η βόλτα του τυφλού» με τη μισή τάξη να ειναι παρατηρητές. Στο τέλος, οι μαθητές δραματοποίησαν την ιστορία για τη διαφορετικότητα «το κάτι άλλο».
Μέσα από τα βιωματικά παιχνίδια και την εποικοδομητική συζήτηση τα παιδιά διασκέδασαν, αλλά και προβληματίστηκαν ταυτόχρονα.
Κυρία Σεβαστή, σας ευχαριστούμε πολύ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Advertisement