Αγαπητοί μαθητές, συνάδελφοι, γονείς,

25η Μαρτίου 1821: Ένα έθνος κοιτάζει τον κατακτητή του με περιφρόνηση και τον τάφο του με αδιαφορία. Ένα ολόκληρο έθνος επιλέγει μία ώρα ελεύθερης ζωής, και όχι πολλά χρόνια σκλαβιάς και φυλακής. «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την Επανάσταση…» είχε πει ο Γέρος του Μοριά.

Σήμερα, 200 χρόνια περίπου μετά, σ΄ αυτούς τους νεκρούς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Τα μεγάλα κατορθώματα καταγράφονται για να γίνονται φώτα για καινούριες αυγές… Για να μην αναγκαστούμε να ξαναζήσουμε την ιστορία που ξεχάσαμε…

Το εθνεγερτήριο σάλπισμα «Ελευθερία ή θάνατος» αντηχεί και τα ιδεώδη ενός ολόκληρου λαού, που τρέφεται και γιγαντώνεται από τις ιστορικές του καταβολές ,ξυπνούν. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» κι η χώρα που τη γέννησε και την ανάστησε οφείλει να τη διαφυλάξει αιώνια. Η ψυχή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πλανιέται ολοζώντανα ανάμεσα μας ψιθυρίζοντας: «…και μην ξεχνάς γιε μου πως εμείς ξοφλήσαμε πια. Ως εδώ ήταν. Τώρα η πολύπαθη Ρωμιοσύνη στηρίζει την ύπαρξη της στη λεβεντιά σας.»

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία μας δίνεται η ευκαιρία :

• να βρούμε τον τρόπο για να συνομιλήσει η ιστορία μας με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του σήμερα

• να χαράξουμε αυτή την Επέτειο στη συλλογική μνήμη ως κάτι ξεχωριστό.

• να εμπνευστούμε από την Ιστορία και την πορεία μας, για να οραματιστούμε το Αύριο και να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή που έρχεται.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΛΛΑΔΑ!

Advertisement