Αγαπητοί γονείς των μαθητών της Α΄ τάξης,

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η επιστροφή στα θρανία, κάθε Σεπτέμβριο, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και δύσκολη στιγμή για όλους τους μαθητές και για όλους μας, μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές και ιδίως για τα παιδιά σας που έζησαν και ζουν την πανδημία του covid19.

H πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά σας, αποτελεί μοναδικό σταθμό και πραγματικό ορόσημο για όλη τους τη ζωή.  Η τρυφερή ψυχούλα τους κατακλύζεται από  έντονα συναισθήματα, αγωνία, άγχος, φόβο και ανασφάλεια για το άγνωστο. Γνωρίζουμε ότι κι εσείς οι γονείς έχετε ανάλογα συναισθήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα. Τη  χαρά και τη συγκίνηση που νιώθετε όταν  βλέπετε το παιδάκι σας  να μεγαλώνει και να πηγαίνει στο σχολείο, επισκιάζει η ανησυχία και η  αγωνία  σας για το αν θα προσαρμοστεί ομαλά στο νέο περιβάλλον και αν θα τα καταφέρει στα μαθήματα.

Το θέμα που γεννάται είναι η σωστή διαχείριση αυτών των συναισθημάτων, ώστε να λειτουργήσουν με σωστό τρόπο και να αποφύγουμε τον τραυματισμό της  παιδικής ψυχής. Τα παιδάκια χρειάζονται ψυχική τόνωση και ενθάρρυνση και οι γονείς μια ενημέρωση- προετοιμασία, που μερικές φορές γίνεται από το νηπιαγωγείο.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν!

Ο κάθε μαθητής αποτελεί και μια ξεχωριστή προσωπικότητα με μοναδική ψυχοσύνθεση.

Θα αναφέρω μερικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς ή  που πρέπει να αποφύγουν, ώστε  τα πρωτάκια να βιώσουν την πρώτη μέρα στο σχολείο ως γιορτή.

  • Δείξτε  υπομονή και κατανόηση για την κατάλληλη προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο.
  • Αφιερώστε  χρόνο (όσο κι αν είναι δύσκολο με τους ρυθμούς της ζωής σας).
  • Επισκεφθείτε μια ημέρα  με το παιδί σας το σχολείο, πριν τον αγιασμό, για να γίνει πιο οικείο το περιβάλλον  και να μην είναι την πρώτη ημέρα απόμακρο κι άγνωστο.
  • Μιλήστε με θετικά λόγια για το νέο του σχολείο. Πείτε του  ότι εκεί μαζί με τους συμμαθητές του, θα μάθει να γράφει και να διαβάζει, θα πηγαίνει εκδρομές, θα γνωρίσει νέους φίλους κλπ. Με αυτή την ενθάρρυνση  θα του τονώσετε την αυτοπεποίθησή του και  θα μειώσετε τους όποιους φόβους γεννά ο αποχωρισμός από το ασφαλές και οικείο περιβάλλον του σπιτιού και την ένταξή του  σε μια νέα  μεγαλύτερη ομάδα το δημοτικό σχολείο.
  • Μιλήστε  του για το πώς αισθανθήκατε εσείς όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση,  πείτε του για τις εμπειρίες σας, για τους φόβους σας και πώς ξεπεράσατε τις δυσκολίες αυτές.
  • Ζητήστε του να σας πει τους πιθανούς φόβους του και βρείτε  μαζί του τρόπους αντιμετώπισης. ( Για παράδειγμα: αν είναι ντροπαλό πείτε του πώς μπορεί να πλησιάσει ένα  συμμαθητή του ).
  • Εξηγήστε του τη διαφορά ανάμεσα στα δύο σχολεία, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, όσον αφορά τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας.
  • Βασικοί κανόνες  που ακολουθούν τα μεγάλα παιδιά  την ώρα του διαλείμματος, τον τρόπο που παίρνουν τον λόγο στην τάξη, τον σεβασμό προς τους άλλους, τη μελέτη των μαθημάτων στο σπίτι κλπ.
  • Πρέπει να γνωρίζετε ότι η  δική μας στάση για το σχολείο θα επηρεάσει σημαντικά την αντίληψη που θα σχηματίσει το παιδί σας για το νέο περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται.
  • Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει την τσάντα του και όλα τα βασικά σχολικά είδη. Η επιλογή  είναι προσωπική υπόθεση και σου δίνει χαρά.
  • Συνοδέψτε το παιδί σας στο σχολείο την πρώτη μέρα. Δείξτε του αγάπη και εμπιστοσύνη.
  •  Μείνετε έξω από το προαύλιο   κατά τον αγιασμό και ως την ώρα που όλα τα παιδιά θα μπουν στις τάξεις τους.
  • Μόλις επιστρέψετε  στο σπίτι, μετά την πρώτη μέρα, μην αδιαφορήσετε για το γεγονός, αλλά ούτε και να το «βομβαρδίσετε» με ερωτήσεις του τύπου «πώς σου φάνηκε», «τι είδες», «τι σας είπαν» κλπ. Αφήστε το παιδί  ελεύθερα να σας περιγράψει τις εμπειρίες του και ό,τι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
  • Γνωρίστε τον δάσκαλο/δασκάλα και ενημερώστε το συντομότερο δυνατό, αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα μάθησης ή συμπεριφοράς.  Μην κρύψετε κάτι τέτοιο και να μην περιμένετε τη δασκάλα να το εντοπίσει μετά από καιρό. Θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναγκαία υποστήριξη του παιδιού σας.
  • Με τη σταδιακή εισαγωγή στα μαθήματα βοηθήστε  το παιδί μας να αποκτήσει τις αναγκαίες συνήθειες διαβάσματος και προετοιμασίας στο σπίτι. Συζητήστε μαζί του και βρείτε για την ώρα που αισθάνεται καλύτερα να κάνει τις εργασίες του, καθώς και σε πόσο χρόνο θα πρέπει να έχει τελειώσει. Με τον τρόπο αυτό το παιδί βάζει σταδιακά στη ζωή του την έννοια της μελέτης. Στο ζήτημα αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κατά την ώρα της μελέτης δεν πρέπει ούτε να αδιαφορούμε, ούτε να είμαστε διαρκώς πάνω απ’ το κεφάλι του καθοδηγώντας το με λεπτομέρεια. Απλά θα πρέπει να αισθάνεται πως κάποιος ενδιαφέρεται για τις εργασίες του και πως είναι διαθέσιμος να το βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί.
  • Θυμηθείτε ότι ο δάσκαλος είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος και συνεργάτης σας στην κοινή προσπάθεια για την αγωγή και μόρφωση του παιδιού σας. Δεν είναι ο αντίπαλος στον οποίο είστε έτοιμοι να αποδώσετε τις όποιες αδυναμίες παρουσιαστούν. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναπτύξετε μαζί του έναν κώδικα επικοινωνίας, για   τακτική και κυρίως ειλικρινή  συνεργασία.
  • Μη μεταφέρετε στο παιδί τη δική σας ανησυχία και ανασφάλεια. Το παιδί αντιλαμβάνεται την ψυχική μας κατάσταση ακόμα κι όταν αυτή δεν εκφράζεται με λόγια. Αν δει εσάς φοβισμένους και αγχωμένους θα θεωρήσει και τους δικούς του φόβους δικαιολογημένους. Αντίθετα, θα πρέπει να είστε ήρεμοι αναμένοντας την πρώτη μέρα στο σχολείο ως ένα ευχάριστο και απολύτως φυσιολογικό γεγονός.
  •  Μην αναφέρετε πιθανές δικές μας αρνητικές εμπειρίες από το σχολείο και να μη μιλάτε αρνητικά για το σχολείο και το δάσκαλο/λα μπροστά στο παιδί.
  •  Αποφύγετε απειλητικές εκφράσεις όπως «τέλος η ξεγνοιασιά, τώρα αρχίζει η δουλειά», «τώρα που θα πας στο σχολείο να δούμε αν θα τα καταφέρεις», «το παιχνίδι τέλειωσε, τώρα αρχίζουν οι υποχρεώσεις», κλπ.
  • Μη συζητάτε τις πιθανές αδυναμίες-προβλήματα του παιδιού σας με τρίτους όταν εκείνο είναι μπροστά.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε στο χώρο του σχολείου και έξω από τα κάγκελα  την ώρα λειτουργίας του. Τη δεύτερη ημέρα παραδίνετε το παιδί στην είσοδο του σχολείου και αποχωρείτε..
  • Μη  φωνάζετε στο παιδί. Αφιερώστε χρόνο, δείξτε υπομονή και κατανόηση για την κατάλληλη προετοιμασία του για το σχολείο.
  • Μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται και να χάνει. Δεν μπορεί να κερδίζει πάντα. Είναι κανόνας της ζωής.
  • Βοηθήστε το να αναπτύξει θετική στάση για το σχολείο και το διάβασμα θέτοντας με τον τρόπο αυτό τα θεμέλια για την ομαλή κοινωνική του ένταξη και τη γνωστική του ανάπτυξη.
  • Βάλτε ένα πρόγραμμα καθημερινής ρουτίνας (ύπνος, φαγητό, μείωση τηλεόρασης, υπολογιστών κλπ) μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο.
  • Μην ξεχνάτε, πως ο καλός ύπνος, το καλό πρωινό είναι σημαντικά για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Αυτές είναι μερικές απλές και κοινά αποδεκτές  παιδαγωγικές συμβουλές ,   ώστε να προετοιμάσετε με τον καλύτερο τρόπο το παιδί σας για να ξεκινήσει τη σχολική του ζωή με χαρά, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία

Αγαπητοί γονείς, το σχολείο είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε. Να είστε σίγουροι όλοι πως τα παιδιά σας είναι σε ασφαλή κι έμπειρα χέρια! Η κοινή μας αγάπη για την πρόοδό τους ας είναι ο φωτεινός φάρος των προσπαθειών μας!

Καλή σχολική χρονιά, με υγεία, χαρά και δύναμη!

Η Δ/ΝΤΡΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Advertisement